فهرست مطالب

مجله مطالعات اسلامی در حوزه سلامت
سال ششم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین درگاهی، محمود متوسل آرانی، نیکزاد عیسی زاده*، مجتبی پارسا صفحات 1-28
    مقدمه

    ضرورت انجام پژوهشهای جدید درخصوص تعاملات فرهنگ ایرانی-اسلامی برای دستیابی به تلفیق متعادل این دو فرهنگ با یکدیگر که مرکز تحول فکری، عقیدتی، و اخلاقی و محل عرضه ارزشهای نوین علمی و انسانی است، اهمیت فراوان دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف تبیین مولفه های فرهنگ ایرانی- اسلامی از دیدگاه نخبگان فرهنگی با رویکرد کیفی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر بصورت کیفی با مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با تعداد 15 نفر از نخبگان و مدیران فرهنگی فعلی و سابق در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد. از روش های اعتبار باورپذیری، انتقال پذیری، اطمینان پذیری و تاییدپذیری جهت سنجش روایی و پایایی در این پژوهش استفاده شد. تحلیل داده ها ازطریق استراتژی تحلیل محتوی موضوعی و با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام شد.

    یافته ها

    با درنظر گرفتن حداکثر تنوع، بیشتر مصاحبه کنندگان مذکر، متاهل، دارای دکترای تخصصی علوم پایه پزشکی و بهداشت و از اعضای هیات علمی دانشکده های پزشکی و بهداشت بودند. پس از انجام مصاحبه ها و پیاده سازی آنها، تعداد 157 مولفه فرهنگی و فرهنگ سازمانی شناسایی و درقالب تعداد 17 مولفه اصلی و 140 مولفه فرعی دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    دیدگاه مصاحبه شوندگان درمطالعه حاضر توانست نقش این فرهنگ تلفیقی را در این دانشگاه بخوبی تبیین کند. لذا انتظار می رود این پژوهش بتواند به ریل گذاری فرهنگ سازمانی با استفاده از مولفه های فرهنگ ایرانی-اسلامی در دانشگاه کمک بسزایی نماید و باعث شود تا شوراهای فرهنگی دانشگاه در سطح صف و ستاد پویایی بیشتری پیدا کند.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایرانی-اسلامی، مولفه ها، نخبگان فرهنگی، رویکرد کیفی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
  • علی افشین*، زهرا رهنورد، میلاد مجرد، روح الله نعمتی صفحات 29-37
    مقدمه و هدف

    سلامت اجتماعی در کنار سلامت جسمی و روانی یکی از ارکان تشکیل دهنده سلامت مطرح است؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر تعیین سهم مولفه های کمال گرایی و هوش معنوی در پیش بینی سلامت اجتماعی دانش آموزان بود.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود، جامعه پژوهش حاضر شامل تمامی دانش آموزان پایه دهم شهر راز و جرگلان در سال تحصیلی 1401-1400 بودند (220 نفر) که 132 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه های کمال گرایی بشارت (1386)، هوش معنوی کینگ (2008) و سلامت اجتماعی کییز (1998) پاسخ دادند. داده ها با نرم افزارSPSS نسخه 22 و آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد همبستگی بین ابعاد کمال گرایی با سلامت اجتماعی معکوس، اما همبستگی بین هوش معنوی با سلامت اجتماعی مستقیم بود (01/0>p). مولفه های کمال گرایی، 9/38 درصد و مولفه های هوش معنوی، 4/49 از واریانس سلامت اجتماعی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج اهمیت هوش معنوی و کمال گرایی در سلامت اجتماعی دانش آموزان را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، هوش معنوی، سلامت اجتماعی، دانش آموزان
  • مجید بگی* صفحات 39-50
    مقدمه و هدف

    اعتقادات و باورهای دینی، تکیه گاه و پایگاه محکم افراد جامعه در مواجهه و مقابله با مشکلات و مصایب و محرومیت های زندگی است. از این رو مطالعه حاضر با هدف ارایه مدل ساختاری روابط زنجیره ای باورهای دینی با تاب آوری و سلامت معنوی دانش آموزان دختر انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی- همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان دختر مقطع دوم متوسطه واقع در منطقه آزادشهر یزد به تعداد 756 نفر تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای و فرمول پیشنهادی تاباخنیک و فیدل، تعداد 200 نفر برای شرکت در این پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه عمل به باورهای دینی (گلزاری ،1380)، پرسشنامه تاب آوری (کونور و دیویدسون، 2003) و پرسشنامه سلامت معنوی (پولوتزین و الیسون، 1982) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی روابط بین متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون و روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین باورهای دینی با سلامت معنوی و تاب آوری رابطه مثبت و معنی دار (به ترتیب 33/0، 51/0 و 37/0r=، 01/0>P) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که وجود باورهای دینی و تاب آوری در افراد سلامت معنوی برای آنها در پی خواهد داشت. لذا می توان با تقویت باورهای دینی و تاب آوری دانش آموزان، به ارتقاء سلامت معنوی آنها کمک کرد.

    کلیدواژگان: باورهای دینی، تاب آوری، سلامت معنوی
  • محمدرسول آهنگران*، احمد صابری مجد صفحات 51-62
    مقدمه و هدف

    بررسی موضوع پیشگیری از بیماری ها به عنوان عامل مهم و ارزان ترین شیوه برای مقابله با انواع بیماری های واگیردار از جمله کرونا ویروس (کووید 19) به حساب می آید. دین اسلام با توجه به جامعیتش، دارای تعالیم پیشگیرانه بهداشتی است. در بسیای از آموزه های دینی سخن از بیماری های واگیری همانند طاعون و وبا به میان آمده که به وسیله تنقیح مناط آنها می توان راهبردهایی برای مقابله با کرونا ویروس ارایه داد. مطالعه حاضر در صدد ارایه راهبردهای پیشگیرانه برای مقابله با بیماری های مسری از منظر دین و تطبیق آن با دستورالعمل های پزشکی در دو حوزه بهداشت فردی و عمومی و تاکید بر نقش این راهبردها بر التزام به شیوه نامه های بهداشتی برای مقابله با کرونا در نزد دین داران است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه کتابخانه ای به روش توصیفی- تحلیلی است که با مطالعه آموزه های دینی به استخراج مولفه های راهبردی بهداشتی پیشگیرانه پرداخته و هر یک از این راهبردها را با دستورالعمل های پیشگیرانه علم پزشکی تطبیق داده است.

    نتیجه

    از آموزه های دینی در مواجه با بیماری های مسری در دو حوزه بهداشت فردی و عمومی، چهار راهبرد رهیافت می شود: راهبرد طهارت و پاکیزگی؛ بهداشت محیط پیرامون؛ فاصله اجتماعی؛ قرنطینه. این راهبردهای چهارگانه با دستورالعمل ها و یافته های علم پزشکی در کرونا ویروس تطابق داشته و دربردانده الزام شرعی نسبت به همه مکلفین است که موجب ایجاد انگیزه بیشتر در دین داران نسبت به سایر افراد در التزام به دستورالعمل های بهداشتی پیشگیرانه مقابله با کرونا می شود.

    کلیدواژگان: پیشگیری از کرونا، بهداشت فردی، بهداشت عمومی، راهبردهای پیشگیرانه، سلامتی در اسلام
  • مجید توکل*، ناهید توکل، علی اکبر شاکری صفحات 63-74
    سابقه و هدف

    در سال های اخیر، مفهوم سلامت معنوی در آموزش علوم پزشکی در جهان مورد توجه قرار گرفته در حالی که این موضوع در ایران آن چنان که باید، مورد توجه قرار نگرفته است. لذا ضرورت ادغام رویکرد سلامت معنوی در نظام آموزش علوم پزشکی به عنوان یک اولویت احساس می گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی و تبیین دیدگاه اساتید دانشگاه علوم پزشکی جهرم در مورد چالش ها و ملزومات سلامت معنوی در آموزش دانشجویان علوم پزشکی انجام گرفته است.

    روش کار

    در این مطالعه از روش تحلیل محتوای کیفی و مصاحبه های نیمه ساختار یافته با شش نفر از اساتید هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی استفاده گردید. مصاحبه ها با روش گرانهایم و لاند من مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

    در تجزیه و تحلیل داده ها، 3 طبقه و14زیر طبقه استخراج گردید. طبقه ضرورت های آموزش سلامت معنوی شامل نیاز بیماران به سلامت معنوی، تاثیر معنویت بر آرامش و سلامت روان، جهانی بودن مراقبت معنوی، عبادت بودن درمان بیمار از منظر اسلام می باشد. طبقه چالش های آموزش سلامت معنوی شامل چالش های فرهنگی، بیماران، آموزشی، عملکردی (وظیفه ای)، دانشجویان، اساتید و سیاستگذاری است. طبقه ملزومات آموزش سلامت معنوی نیز شامل طراحی راهنمای عملی، طراحی کوریکولوم و بستر سازی جهت اجرای سلامت معنوی می باشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس این بررسی به نظر می رسد آموزش سلامت معنوی به دانشجویان علوم پزشکی ضروری است. چالش های متعددی در سطوح مختلف آموزش سلامت معنوی به این دانشجویان وجود دارد. دراین راستا احتمالا طراحی راهنمای عملی، طراحی کوریکولوم و بسترسازی جهت اجرای سلامت معنوی به پیاده سازی این موضوع کمک می کند.

    کلیدواژگان: «سلامت معنوی»، «آموزش»، «هیات علمی»، «چالش»، «ضرورت»
  • هادی وحدانی فر* صفحات 75-88
    مقدمه

    عبارت سلامت معنوی از جمله عباراتی است که در آموزه های دینی مورد توجه و بازیابی است. قرآن کریم و روایات اسلامی به عنوان مهم ترین منابع و معرفی کننده مصادیق سلامت و نقصان معنوی هستند که از میان آنها، حدیث عقل وجهل با بهره گیری و معرفی تعداد زیادی از مصادیق سلامت و نقصان معنوی (بالغ بر 150 موضوع و گزاره) از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است؛ هرچند در مجامع علمی سخن از سلامت معنوی و برخی گزاره های آن شده، اما نسبت به منابع دینی و مصادیق آن و محک سلامت معنوی، تحقیق مطلوبی صورت نگرفته است.

    روش

    مقاله حاضر با رویکرد مطالعه کتابخانه ای و به شیوه توصیفی- تحلیلی به بررسی معناشناسی سلامت معنوی و منابع حدیثی و مقایسه و معرفی مصادیق آن و تبیین برخی واژگان همسو پرداخته است.

    نتایج

    می توان گفت؛ سلامت معنوی با تمام ابعاد آن در حوزه های مختلف فردی، اجتماعی، خانوادگی، سیاسی و عبادی در حدیث عقل وجهل قابل اثبات است و با توجه به گستره مصداقی حدیث از یک جامعیت و اعتبار منبعی در تنظیم پرسش نامه ها و محک سلامت معنوی برخوردار است. همچنین ضمن مفهوم شناسی واژگان «عقل وجهل» از آنها به عنوان منشا سلامت و نقصان معنوی یاد می شود و واژگان «خیر و شر» علاوه بر مفهوم شناسی آنها با سلامت معنوی و نقصان معنوی همپوشانی دارند. از این رو می توان از آنها به عنوان مفاهیم کلی یاد نمود. از سویی با توجه به خلقت عقل وجهل، همه انسان ها با توجه به مشرب دینی و فرا دینی و براساس قاعده حسن وقبح عقلی و شرعی به میزان فراگیری این مصادیق، از سلامت و نقصان معنوی برخوردار هستند. از این رو پیامبران الهی، امامان معصوم (علیهم السلام) و پیروان واقعی و عملی آنان دارای بالاترین مرتبه سلامت معنوی هستند و غیر آنها نیز نسبت به عملیاتی نمودن مصادیق سلامت و نقصان معنوی به سلامت معنوی قرب و بعد دارند.

    کلیدواژگان: حدیث عقل وجهل، سلامت معنوی، نقصان معنوی، مصادیق، خیر و شر
  • مریم صف آرا*، مجتبی سلم آبادی، علی طیرانی راد صفحات 89-100
    مقدمه و هدف

    با افزایش سن و شروع سالمندی، به دلیل وجود فقدان های متعدد، بهزیستی روانشناختی از مسایل مهمی است که ممکن است تحت تاثیر معنویت و ناگویی هیجانی آنان تغییر کند؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی نقش معنویت در پیش بینی بهزیستی روان شناختی سالمندان: با میانجی ناگویی هیجانی بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. از جامعه آماری که شامل تمامی سالمندان در سالمندان شهر قزوین بودند، تعداد 92 نفر نمونه به صورت نمونه گیری در دسترس، از افراد واجد شرایط که به صورت داوطلبانه حاضر به همکاری بودند، انتخاب شدند. و به پرسش نامه های مقیاس نگرش معنوی شهیدی و فرج نیا (1391)، ناگویی خلقی بگبی و همکاران (1994) و فرم کوتاه بهزیستی روانشناختی ریف (1989) پاسخ دادند. داده ها با آزمون همبستگی پیرسون و نرم افزار SPSS نسخه 22 و PLS تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد اثر معنویت بر ناگویی هیجانی منفی و معنادار (01/0p<،715/0- =β)، اثر معنویت بر بهزیستی روان شناختی مثبت و معنادار (01/0p<،474/0 =β)، اثر ناگویی هیجانی بر بهزیستی روان شناختی منفی و معنادار (01/0p<،447/0- =β)، بود. همچنین مسیر غیرمستقیم بین معنویت با بهزیستی روانشناختی از طریق ناگویی هیجانی معنادار بود (01/0p<،319/0=β). درمجموع شاخص 566/0 = GOF نشان از برازش کلی مدل پژوهش داشت.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد در ارایه خدمات مشاوره ای به سالمندان می بایست نقش عوامل و فاکتورهای مثبت و محافظت کننده مانند معنوی را مدنظر قرارداد و حمایت مناسبی در بعد ناگویی هیجانی از آن ها به عمل آورد. تا زمینه بهبود و ارتقای بهزیستی روان شناختی سالمندان فراهم شود

    کلیدواژگان: معنویت، ناگویی هیجانی، بهزیستی روان شناختی، سالمندان
  • فرزانه گرگیج، حسن عبدی*، محبوبه طاهر صفحات 101-112

    تحقیقات نشان داده است که اضطراب از عمده ترین آشفتگی های هیجانی طلاق می باشد؛ بنابراین هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری بر تنظیم هیجان و اضطراب زنان مطلقه بود. روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان مطلقه تحت پوشش کمیته امداد شهرستان آزادشهر در سال 1401 بودند که با روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر که ملاکهای ورود به پژوهش را دارا بودند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه تنظیم هیجان گرانفسکی و کرایج (2006) و پرسشنامه اضطراب بک (1998) بود. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 60 دقیقه ای درمان شناختی رفتاری قرار گرفتند و گروه گواه تا پایان پژوهش مداخله ای دریافت نکرد. داده های پژوهش با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره و با استفاده از نرم افزار spss-24 تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که درمان شناختی رفتاری بر تنظیم هیجان و اضطراب زنان مطلقه اثربخش است (05/0>P). به نظر می رسد که درمان شناختی رفتاری بر افزایش مهارت تنظیم هیجانی و کاهش اضطراب زنان مطلقه ااثرگذار است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، تنظیم هیجان، اضطراب، زنان مطلقه
|
  • Hossein Dargahi, Mahmoud Motavassel, Nikzad Isazadeh *, Mojtaba Parsa Pages 1-28

    of intellectual, ideological and moral transformation and the place of supply of new scientific and human values, is of great importance. Therefore, current research was aimed to explain the Iranian-Islamic culture components from the point of view of cultural elites with a qualitative approach.

    Methodology

    The current research was conducted qualitatively with in-depth semi-structured interviews and with 15 elites and current and former cultural managers in Tehran University of Medical Sciences. In order to measure validity and reliability in this research, credibility, transferability, dependability and consistency, and conformability were used. In the line with the acceptability and homogeneity of the coding of the findings, the method of external peer check and case study were used. Data analysis was done through thematic content analysis strategy using MAXQDA software.

    Findings

    Regarding maximum variation, most of the participatants were single, married, Ph.D in health and basic medical sciences, and worked in schools of Public Health and Medicine. After conducting and implementing of interview, 157 cultural and organizational culture components were identified and categorized into 17 main components and 140 secondary components.

    Conclusion

    The inviewees’ point of view in the current study was able to explain of this integrated culture in this university. Therefore, it is expected that the results of this research will be able to establish the Iranian-Islamic culture by using these extracted components to make the cultural councils at the line and staff level more dynamic.

    Keywords: Iranian-Islamic Culture, components, Cultural Elites, Qualitative approach, Tehran University of Medical Sciences
  • Ali Afshin *, Zahra Rahnavard, Milad Mojarrad, Ruhollah Nemati Pages 29-37
    Introduction & Aim

    social health is one of the pillars of health, along with physical and mental health. Therefore, the aim of the present study was to determine the contribution of the components of perfectionism and spiritual intelligence in predicting the social health of students.

    Method

    The research method was descriptive-correlation, the current research population included all the tenth grade students of Raz and Jergalan in the academic year of 2021-2022 (220 people), of which 132 people were selected by convenience sampling and answered the questionnaire. Besharat's perfectionism (2006), King's spiritual intelligence (2008) and Keyes's social health (1998) answered. Data were analyzed with SPSS version 22 software and Pearson's correlation coefficient test and multiple regression.

    Results

    The results showed that the correlation between dimensions of perfectionism and social health was inverse, but the correlation between spiritual intelligence and social health was direct (p<0.01). The components of perfectionism explain 38.9% and the components of spiritual intelligence explain 49.4% of the variance of social health.

    Conclusion

    The results show the importance of spiritual intelligence and perfectionism in the social health of students.

    Keywords: Perfectionism, spiritual intelligence, social health, students
  • MAJID BAGI * Pages 39-50
    Introduction and Objective

    Religious beliefs are a stronghold and a solid base for people in the community to confront and cope with life's problems and disadvantages. Therefore, the present study aimed to presentation a structural model of the relationship of religious beliefs with resilience and spiritual health.

    Materials and Methods

    The statistical population of this study was 756 high school students in Azadshahr area of Yazd. By using randomized cluster sampling method and Tabakhnick and Fidel (2007) sample size, 200 people were selected to participate in this research.The instruments used in this study were included Religious Beliefs Questionnaire(Golzari,2001),Resilience Questionnaire (Conor & Davidson, 2003), and Spiritual health Questionnaire (Palvtzyn & Ellison, 1982).

    Results

    Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and structural equation modeling (SEM). The findings showed that there is a positive and significant relationship between religious beliefs with spiritual health, resilience and resiliency with health (r = 0.33, 0.51, r = 0.37, p <0.01), respectively.

    Conclusion

    Structural equations showed that first religious beliefs with resilience and then resiliency have a significant relationship with spiritual health. Based on the findings, it was found that religious beliefs initially increase the level of resilience and then spiritual health.

    Keywords: religious beliefs, resilience, Spiritual health
  • MohammadRasool Ahangaran * Pages 51-62

    The study of diseases prevention is considered as an important factor and a cheap method to control a variety of infectious diseases such as coronavirus (Covid 19). Due to comprehensiveness of Islam, it has preventive hygienic teachings, that in many religious teachings, the infectious diseases such as plague and cholera were mentioned, and by revising its basis, some strategies can be provided to combat the coronavirus. The present study seeks to provide preventive strategies to combat infectious diseases from a religious perspective and its compliance with medical guidelines in both personal and public health, and emphasizes the role of these strategies in adhering to health practices to combat Corona by the religious people.

    Materials and Methods

    This research is a descriptive-analytical library study that extracts hygienic preventive strategic components by studying religious teachings and has compliance each of these strategies to the preventive guidelines of medical science.

    Conclusion

    From the religious teachings in facing infectious diseases in the two areas of personal and public health, four strategies are approached: the strategy of purity and cleanliness; environmental health; Social distance; quarantine. These four strategies are in full compliance with the guidelines and findings of medical science regarding corona virus and include the religious obligation to all obligees, which motivate more religious people than others to adhere to the preventive health guidelines against Corona

    Keywords: Corona prevention, personal health, public health, preventive strategies, health in Islam
  • Majid Tavakol *, Nahid Tavakol, AliAkbar Shakeri Pages 63-74
    Background

    In recent years the concept of spiritual health in medical education in the world has been considered, while in Iran this issue has not been considered as it should be. Therefore, the need to integrate the spiritual health approach in the medical education system is felt as a priority. The aim of this study was to investigate and explain the views of professors of Jahrom University of Medical Sciences about the challenges and requirements of spiritual health in the education of medical students.

    method

    In this study, qualitative content analysis and semi-structured interviews with six faculty members of the University of Medical Sciences were used. The interviews were analyzed using the Granheim and Landman method.

    findings

    In data analysis, 3 classes and 14 subclasses were extracted. The needs of spiritual health education include patients' need for spiritual health, the impact of spirituality on peace and mental health, the universality of spiritual care, and the worship of the patient from the perspective of Islam. The category of spiritual health education challenges includes cultural, patient, educational, functional, student, faculty, and policy challenges. The requirements of spiritual health education include practical guide design, curriculum design, and platform for spiritual health.

    Conclusion

    Based on this study, it seems that spiritual health education for medical students is essential. There are several challenges at different levels of spiritual health education for these students. In this regard, the design of a practical guide, curriculum design and bedding for spiritual health will probably help to implement thisissue.

    Keywords: Spiritual health, education, Faculty, Challenge, Necessity
  • Hadi Vahdanifar Pages 75-88
    Introduction

    The phrase "spiritual health" is one of the phrases that is considered and retrieved in religious teachings. The Holy Quran and Islamic traditions are the most important sources and introduce examples of spiritual health and deficiency, among which, the hadith of intellect and ignorance is of high importance, by using and introducing a large number of examples of spiritual health and deficiency (up to 150 topics and propositions); Although spiritual health and some of its propositions have been discussed in scientific forums, no good research has been done on religious sources, their examples and spiritual health test.

    Method

    The present article has studied the semantics of spiritual health and hadith sources in a descriptive-analytical manner with a library study approach. It has compared and introduced its examples and explained some aligned words.

    Results

    It can be said spiritual health with all its dimensions in various personal, social, family, political and devotional fields can be proved in the hadith of intellect and ignorance, and according to the scope of the hadith, it has a source validity and comprehensiveness in compiling questionnaires and testing spiritual health. Also, in addition to the conceptology of the words "intellect" and "ignorance", they are considered as the source of spiritual health and deficiency, and the words "good" and "evil", in addition to their conceptology, overlap with spiritual health and deficiency. Therefore, they can be referred to as general concepts. On the other hand, according to the creation of the intellect and ignorance, all human beings, based on the rule of goodness and ugliness of reason and religion, enjoy spiritual health and deficiency to the extent of learning these examples. They are spiritually healthy and their appetites are relatively healthy and spiritually deficient in relation to proximity and dimension. Divine prophets, infallible Imams (as) and their real and practical followers have the highest level of spiritual health. Others enjoy spiritual health and deficiency according to proximity and dimension in examples.

    Keywords: Hadith of Intellect, Ignorance, Spiritual Health, Spiritual Deficiency, Examples, Good, Evil
  • Maryam Safara *, Mojtaba Salmabadi, Ali Tayaranirad Pages 89-100
    Background & Aim

    With increasing age and the onset of old age, due to the existence of numerous deficiencies, psychological well-being is one of the important issues that may change under the influence of their spirituality and alexithymia; Therefore, the aim of this study was to investigate the role of spirituality in predicting the psychological well-being of the elderly: mediated by alexithymia.

    Methods

    The present study was a descriptive-correlation of structural equations. From the statistical population that included all the elderly in the elderly of Qazvin, 92 samples were selected by available sampling from eligible individuals who were willing to cooperate voluntarily. They also answered the questionnaires of Shahidi and Farajnia Spiritual Attitude Scale (2012), Bagbi et al alexithymia scale (1994) and Mood Dysfunction and Ryff short form Well-being (1989). Data were analyzed by Pearson correlation test and SPSS software version 22 and PLS.

    Results

    The results showed the effect of spirituality on negative and significant alexithymia (p <0.01, β = -0.715), the effect of spirituality on positive and significant psychological well-being (p <0.01, β = 0.474), the effect of alexithymia on psychological well-being was negative and significant (p <0.01, β = -0.447).

    Conclusion

    The results showed that in providing counseling services to the elderly, the role of positive and protective factors such as spirituality should be considered and appropriate support should be provided to them in terms of alexithymia. To improve and promote the psychological well-being of the elderly.

    Keywords: spirituality, alexithymia, Psychological, Well-being, Elderly
  • Farzaneh Gorgij, Hassan Abdi *, Mahboobe Taher Pages 101-112

    Research has shown that anxiety is one of the major emotional disturbances of divorce; Therefore, the aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on the regulation of emotion and anxiety in divorced women. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population of the study was all divorced women under the auspices of Azadshahr city relief committee in 1401. By available sampling method, 30 people who met the inclusion criteria were selected and randomly divided into two experimental and control groups (15 people in each group). ) Were located. The research instruments were Granfsky and Craig (2006) Emotion Regulation Questionnaire and Beck Anxiety Questionnaire (1998). The experimental group underwent 8 sessions of 60 minutes of cognitive-behavioral therapy and the control group did not receive any intervention until the end of the study. Research data were analyzed by multivariate analysis of covariance using SPSS-24 software. The results showed that cognitive-behavioral therapy is effective in regulating the emotion and anxiety of divorced women (P <0.05). Cognitive-behavioral therapy seems to be effective in increasing emotional regulation skills and reducing anxiety in divorced women.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Emotion Regulation, Anxiety, Divorced women